söndag 24 juni 2012

Donna Farhi i boken Teaching Yoga, som jag håller på att läsa : " We find that all we need lies within the moment, even if the moment is difficult. This contentment arises of the realization that no matter how sticky and difficult life can be, when we stand in our own center, our inner self remains untouched."



För en del är det fiske, löpning, handarbete, matlagning eller kanske gå på länk med hunden - för mej är det yoga.

Egentligen drogs jag till yogan långt innan jag förstod det själv. Som liten och som tonåring brukade jag varje år gå på någon danskurs, ibland var det jazzdans (det var populärt på den tiden...), ibland flamenco eller t.o.m street dance. Min danslärare brukade i slutet av varje timme släcka lamporna i salen, be oss lägga oss ner på rygg på golvet, sluta ögonen och bara stilla oss. Och jag njöt. Det var högt till tak, tyst och lugnt. Inga krav. Vid något skede märkte jag att denna stund i tystnad var den bästa i hela veckan. Jag tyckte att det var konstigt att jag tyckte på det viset, hade lite roligt åt mej själv. Det var tydligen ganska enkelt att få mej nöjd! Inte visste jag då att jag egentligen låg i yogans Savasana ställning "död mans ställning". Men det var helt tydligt det jag behövde!



I yogan finns det mängder av olika ställningar, de kallas för "asana". Jag tycker det är lite synd att yoga bilder ofta är tagna på väldigt underliga och svåra asanor. Man får enkelt intrycket att man måste vara vädigt mjuk och ha en fenomenal balans. Men så är det inte. Det är inte hur vig man är, hur djupt man kommer in i en rörelse, som räknas. Du kan glömma alla eventuella prestationskrav, åtminstone om du går på mina timmar :)

Det är viktigare att vara närvarande i stunden, i din kropp, lyssna till den och bara andas. Att göra asanorna på lämplig svårighetsgrad för dej själv, rätt så de inte skadar din kropp och bara glädjas av känslan de ger och lugnet på yoga timmen. Sen är det fullt möjligt att du efter några år klarar av att göra sådant du förut inte trodde var möjligt! Men det finns så mycket mer till yogan än bara asanorna. Det är ett sätt att leva, att tala sant, att vara nöjd med det du har, att må bra här och nu, behandla både dej  själv och andra väl...och så mycket mycket mer. Yogan har sakta men säkert förändrat mitt sätt att tänka och leva och det är till det bättre!


Midsommarbrasa, vacker och så meditativ att titta på

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar