tisdag 22 maj 2012

"Den människa,

som vill bli verkligt lycklig,

bör inte lägga an på att öka sitt gods,

utan på att begränsa sina krav"

Platon






Håller på att läsa "Irti oravanpyörästä" (fritt översatt "Hoppa av ekorrhjulet") av Kaarina Davis. Värt att läsa, fick mej en riktig tankeställare.

Jag har inte själv köpt så mycket de senaste åren, kan inte komma ihåg när jag senast skulle ha åkt någonstans och "shoppat". Kaarina var förut rätt bra på att få sin lön att gå åt, tyckte om att köpa sej en massa flotta saker, sörplade latte på fina cafén och hade ett riktigt vrålåk till bil. Hon berättar i boken hur hon sade upp sej från sitt tunga och utmattande jobb som sjuksköterska, sålde bort en massa prylar och flyttade ut till ett litet torp på landet. I sama veva skilde hon sej också från sin man.

Men det var inte detta som fick mej att tänka efter, utan det att hon t.ex. märkte hur mycket det kostade för henne att vara heltidsanställd. Hon drog av från sin timlön kostnader för t.ex arbetsresor, service för bilen, maten på lunchrestaurangen, kläder och skor hon behövde och tiden hon använde till att ta sej från och till jobbet. Hon lade ett pris på "berövad fritid" som gick åt när hon körde, hon var dessutom så trött när hon väl kommit hem från jobbet att hon behövde en stunds vila för att återhämta sej. Efter att ha dragit av allt detta från sin lön, så såg timlönen helt annorlunda ut...Hon insåg också att om hon hade mera fritid, kunde hon själv tillreda sin mat, vilket i så fall drog ned på matkostnaderna väsentligt. Dessutom hade hon när hon flyttat till landet möjligheten att börja odla sina egna grönsaker och rotfrukter, vilka hon sedan förvarade över vintern i en jordkällare. Tänk hur mycket gratis mat som går att få genom att plocka bär och svamp, samla nässlor...

En annan sak jag inte tänkt på är hur ofta man låter bli att klaga som kund. Hur ofta mat man köper från butiker inte är så fräsch den borde vara. Hur många för tillbaka frukt som visar sej vara möglig när man kollat den lite närmare och tänkt äta den? Tänk att gå tillbaka nästa dag med tre mögliga mandariner? Hah, händer sådant över huvudtaget? Eller om en produkts "bäst före datum" ha gått ut för länge sedan och man köpte den i förrgår. Tänker man kanske att den bara kostade några euro, slänger den med i suck i soptunnan? Jag kunde åtminstone bli bättre på det här.

En annan intressant tanke var hur mycket tid det kan gå åt till att hålla en stor gräsmatta i skick. Varför inte istället ha endast en liten gräsmatta, som går att klippa med en klippare utan motor? Resten av gården skulle kunna vara trädgårdsland eller varför inte blomsterbänkar, eller ängsblommor? Hmmm...bra ursäkt för mej att gräva upp lite till av gräsmattan?

Kaarinas egen blogg ifall du vill kolla närmare på hennes livsstil:


 http://www.kaarinadavis.com/p/irti-oravanpyorasta.html





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar